Η κίνηση, η γυμναστική και οι ασκήσεις αποτελούν απαραίτητη προυπόθεση για ενα υγιές σώμα και πνεύμα. Είναι σημαντικές και για την διατήρηση των αποτελεσμάτων μιας OZONAIM θεραπείας. Κατωθι περιγράφονται παραδείγματα ασκήσεων τα οποία έχουν ληφθεί απο τις δυο αγαπημένες μου μεθόδους εκγύμνασης την ZILGREI και  Mac KENZI. Αν σας φανούν απετελεσματικές  ο φυσικοθεραπευτής ,βιβλία ,το ιντερνέτ η και εμείς μπορούν να σας κατευθύνουν προς μια πληρέστερη εμπέδωση.

Στατικό σύστημα

Πραγματοποιήστε την εναλλαγή Ι ή II.

Αυχενικό τμήμα της σπονδυλικής στήλης

Μειώνει τον πονοκέφαλο και τους αυχενικούς πόνους, που αποδίδονται συνήθως σε εκφυλιστική σπονδυλαρθροπάθεια, και οι οποίοι επεκτείνονται στους ώμους και τα άνω άκρα. Αυξάνει την κινητικότητα του λαιμού όταν αυτός είναι δύσκαμπτος ( αδυνατεί να εκτελέσει πλήρεις κινήσεις ), χαλαρώνοντας τον σκελετό. Αυτός ο κύκλος ασκήσεων σε συνδυασμό με το Α3 και το Α4 μπορεί να έχει εκπληκτικά αποτελέσματα κατά των κεφαλαλγιών και των ιλίγγων. Ως θεραπεία πρόληψης και συντήρησης οι ασκήσεις πρέπει να εκτελούνται 1 ή 2 φορές στην εβδομάδα. Το πρόγραμμα αποτελείται από έναν βασικό κύκλο ασκήσεων που ενδείκνυται γενικότερα, και δύο εναλλαγές που εκτελούνται σε ειδικές περιπτώσεις.

Καθισμένοι ή όρθιοι, με το στήθος σε όρθια στάση, αλλά όχι άκαμπτο, ακουμπήστε το αριστερό σας χέρι στο κεφάλι και τοποθετείτε το μέσο δάχτυλο στο δεξί αυτί. Εισπνεύστε βαθιά (με έξω την κοιλιά) (1) και κρατήστε τον αέρα για πέντε δευτερόλεπτα (2).

 

Εκπνεύστε τελείως (με την κοιλιά μέσα) λυγίζοντας το κεφάλι αριστερά παθητικά (3). Αφήστε να ενεργήσει η δύναμη της βαρύτητας και χρησιμοποίησε το χέρι σας σαν αντίβαρο χωρίς να ασκείτε πίεση. Μείνετε με κενούς πνεύμονες για πέντε δευτερόλεπτα (4).

Αρχίστε να εισπνέετε (5) επιστρέφοντας αργά στη θέση εκκίνησης (6). Κρατείστε τον αέρα για πέντε το δευτερόλεπτα (7). Κατά τη διάρκεια αυτής της διακοπής της αναπνοής εναλλάσσετε το αριστερό χέρι με το δεξί εκείνο το δικαίωμα βάζοντας το στην ίδια θέση.

 

Με το δεξί χέρι στο κεφάλι, εκπνεύστε και διπλώστε παθητικά το κεφάλι προς τα δεξιά παραμείνετε με κενούς τους πνεύμονες για πέντε δευτερόλεπτα (8).

Εισπνέοντας ισιώστε το κεφάλι. Τελειώστε τον κύκλο των ασκήσεων με γεμάτους πνεύμονες. Επαναλαμβάνετε ολόκληρο τον κύκλο τρεις συνεχόμενες φορές.

 

Εναλλαγή 1:

Στις περιπτώσεις αυχενικής σκολίωσης

αριστερά.

 

Η δεύτερη εναλλαγή πραγματοποιείται όπως η πρώτη, αλλά με την αντίστροφη διάταξη των χεριών και τις αντίστροφες κινήσεις. Τοποθετείτε το δεξί χέρι στο κεφάλι και λυγίζετε το κεφάλι δεξιά. Στο τέλος απομακρύνετε το χέρι σας και αναπνέετε κανονικά.