ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΔΙΑΤΡΟΦΗ –ΦΛΕΓΜΟΝΗ- ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ- ΑΡΘΡΟΠΑΘΕΙΕΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ.

Τα τελευταία 37 χρόνια που ασχολούμαι με  την Ορθοπεδική ειδικότητα έχω διαπιστώσει ότι παρά πολλοί ασθενείς έρχονται στο ιατρείο μας με συμπτώματα χρόνιας πάθησης του μυοσκελετικού(λόγω  ειδικότητος )  συστήματος και με τα χαρακτηριστικά μιας  γνωστής αυτοάνοσης πάθησης. Από το ιστορικό τους διαπιστώνεται Πρώτον ότι ο ορισμός των περιστατικών με χαρακτηριστικά αυτοανοσης  πάθησης συνεχώς αυξάνονται. Δεύτερον σχεδόν πάντα αναφέρουν κατά το παρελθόν και από πολλά χρόνια πριν ότι είχαν  προβλήματα με το έντερο ,πάχος, ημικρανίες η θολότητα πνεύματος  ,κόπωση, άγχος, κατάθλιψη και Τρίτον  ότι  παίρνουν για αυτά φάρμακα, συμπτωματικά, θεωρώντας τα προαναφερθέντα συμπτώματα φυσιολογικά η κληρονομικά η ότι οφείλονται στον καιρό, το εργασιακό άγχος κλπ.. Σκοπός αυτού του εγχειριδίου είναι να προσπαθήσουμε μέσω της βιβλιογραφίας να κατανοήσουμε και να εκθέσουμε με απλά νοήματα το μηχανισμό της αυτοάνοσης πάθησης όποτε μέσα από αυτό να δούμε ποια είναι τα πρόδρομα συμπτώματα που μπορούν να μας αφυπνίσουν, ποιες εξετάσεις πρέπει α κάνουμε και τέλος εάν μπορούμε εκτός από τα κλασσικά φάρμακα με κάποιους φυσικούς τρόπους πχ διατροφικούς να υποστρέψουμε την πάθηση.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟΑΝΟΣΗ ΠΑΘΗΣΗ.

Αυτοάνοση πάθηση σημαίνει  με απλά λόγια  ότι το σώμα μας επιτίθεται στον ίδιο του τον εαυτό αντί στον όποιο εσωτερικό η εξωτερικό εισβολέα που του κάνει κακό. Η αυτοάνοση πάθηση εξαρτάται και εξελίσσεται από τρεις παράγοντες ,τα γονίδια , εξωτερικούς παράγοντες (συμπεριλαμβάνεται και η διατροφή) και την διαπερατότητα του εντέρου. Εάν ένας από αυτούς τους τρεις παράγοντες σταματήσει να έχει πρόβλημα διακόπτεται και η όλη εξέλιξη της πάθησης .

Τι έχει αλλάξει και η υγεία μας εξελίσσεται διαφορικά? Προφανώς όχι τα γονίδια μας. Έχει αλλάξει το περιβάλλον. Έχουν αλλάξει ο αριθμός και ο τύπος των μικρoβίων (και κάποιων από αυτών ανθεκτικών και στα αντιβιοτικά), των ιών,  των μυκήτων, των χημικών ουσιών  και των μικροσωματιδίων που υπάρχουν σήμερα στην ατμόσφαιρα, διαφορετικών, από αυτά που υπήρχαν χιλιάδες χρόνια πριν. Έχει αλλάξει και η διατροφή, η περιεκτικότητα των τροφίμων σε καλά στοιχειά απορροφήσιμα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνες, και η δυνατότητα του εντέρου μας να διασπάσει σωστά τις σημερινές βιομηχανικά πολύπλοκα επεξεργασμένες τροφές. Η διαπερατότητα του εντέρου λογω δυσανεξιών κυρίως και η δυνατότητα του να λειτουργεί σωστά.

Από τα προαναφερόμενα, τα ποιο εύκολα τροποποιούμενα γιατί εξαρτώνται αποκλειστικά από τις επιλογές μας είναι οι τροφές. Και από αυτές οι ποιο διαδομένες και ενοχοποιούμενες σήμερα και που μεγάλο μέρος του πληθυσμού παρουσιάζει δυσανεξία (και τεκμηριώνεται  από  τις εργαστηριακές εξετάσεις κυρίως με ELISA ) είναι αυτές που περιέχουν γλουτένη δηλαδή το  σιτάρι ,το κριθάρι και η σίκαλη , τα γαλακτοκομικά προϊόντα (καζεΐνη), η ζάχαρη,  κάποιοι ξηροί καρποί και συγκεκριμένα ελάχιστα στον αριθμό λαχανικά.

Οι επιβεβαιωμένες αυτάνοσες παθήσεις είναι πολλές ( έχουμε πάνω από 80 ). Η ρευματοειδής και η  ψωριασική αρθρίτιδα, η κοιλιοκάκη και η νόσος του Hashimoto είναι κάποιες από αυτές ίσως οι ποιο γνωστές με την τρίτη να έχει σχετιστεί απόλυτα με λήψη μέσω των τροφών της γλουτένης. Ο μηχανισμός δημιουργίας της κοιλιοκακης είναι συγκεκριμένος (παραγωγή αντισωμάτων) και ακολουθεί την κοινή πορεία όλων των αυτοάνοσων παθήσεων.

Τα τεστ αλλεργίας και δυσανεξιών, που καθορίζουν και τις  μετέπειτα διαιτητικές μας συνήθειες,  γίνονται στην αρχή και χρήσιμο είναι να επαναληφτούν για να δούμε ποσό αποτελεσματική ήταν η αποφυγή των συγκεκριμένων τροφίμων.  Με την εξέταση μετρώνται τα  αντισώματα  IgG, ΙgE.

Σαν γενικές γνώσεις. Έχουμε 5 διαφορετικούς τύπους αντισωμάτων( IgA, IgG, IgE, IgM, IgD) που το καθένα από αυτά διαδραματίζει τον δικό του ρόλο στην προστασία μας. Υπάρχουν και 4 διαφορετικά ανοσοποιητικά συστήματα στο σώμα μας. Στο έντερο 85%, στο ήπαρ (Kupffer cells),στα λευκά αιμοσφαίρια και στον εγκέφαλο(glia cells).Κα το καθένα  παράγει και τους πέντε τύπους αντισωμάτων. Καθένα επίσης εργάζεται ανεξάρτητα αλλά επικοινωνούν και μεταξύ τους. Τα IgM είναι τα πρώτα που επιτίθενται στον εισβολέα, τα IgA τα όποια παράγονται από έντερο , πνεύμονα και αγγεία ακολουθούν. Τα IgG παράγονται όταν το αντιγόνο περνά στην κυκλοφορία του αίματος. Τα IgE απελευθερώνουν ισταμίνη και όταν αυτή είναι υπερβολική μπορεί να καταστεί απειλητική για την ζωή μας όπως η αλλεργία στα φιστίκια η στο τσίμπημα μέλισσας. Ο εγκέφαλος μπορεί να κατευθύνει το ανοσοποιητικό να παράξει και τα   memory Β cells τα όποια έχουν επιφορτιστεί με την προστασία για όλη μας την ζωή μας από τρόφιμα που προκαλούν βλάβη όπως η γλουτένη και τα γαλακτοκομικά. Όταν φάμε γλουτένη, αρκεί μια ελάχιστη ποσότης  (όπως τα εμβόλια) την εβδομάδα για να ανέβουν τα αντισώματα ενώ απαιτείται, από  όταν σταματήσει η λήψη τους τουλάχιστον 3 εβδομάδες για να αισθανθείτε σημαντικά καλυτέρα και τουλάχιστον 6 μήνες για να αρχίσει η αναγέννηση των ιστών. Σαν γενική αρχή σταματάμε την δίαιτα στο τεστ υποχωρήσει  ο αριθμός των αντισωμάτων. Η  ευαισθησία στην γλουτένη όμως παραμένει για πάντα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΦΛΕΓΜΟΝΗ.

Η αρχική φλεγμονή μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ασθενείς η και όχι, παρά του ότι έχουμε πιθανώς κρυφά συμπτώματα όπως αναιμία, οστεοπόρωση η έλλειψη βιταμινών (δυσαπορροφιση ca, vit B,Mg)

Η φλεγμονή είναι το όπλο του οργανισμού μας σε ένα εισβολέα. Όταν οι κυτταροκινες και τα αντισώματα επιτίθενται καταστρέφουν το ότι ανεπιθύμητο πχ στρες, τραυματισμό η μικρόβιο δημιουργώντας μια προστασία μεταξύ αυτών και του εγκέφαλου( είτε κάποιου άλλου σημείου του σώματος ) μέσω αύξησης της κυκλοφορίας του αίματος. Εάν αυτό γίνεται όπως ένα κόψιμο στο δέρμα παρατηρούμε πόνο οίδημα και ερυθρότητα. Μπορεί όμως να είναι και εσωτερικό όπως οι αθηροματικές πλάκες στις οποίες δεν φαίνεται οπτικώς η φλεγμονή δεν αντιλαμβανόμαστε την βλάβη έως την δημιουργία συμπτωμάτων καρδιοπάθειας.

Άρα η φλεγμονή σαν έννοια είναι θεραπευτική , όταν όμως αυτή είναι υπερβολικού βαθμού σε ένταση η διάρκεια είναι βλαπτική  (όπως όταν η δύναμη του οργανισμού μας δεν είναι επαρκής ώστε να εξοντώσει το εχθρικό ερέθισμα η συνεχίζεται η έκθεση μας σε αυτό επί μακρόν  όπως πχ  η διατροφή μας με τρόφιμα που έχουμε δυσανεξία αλλά δεν το ξέρουμε ).

Τα πρώτα συμπτώματα που αντιλαμβανόμεθα περιλαμβάνουν  αύξηση του βάρους, κόπωση περισσότερη από συνήθως, κατάθλιψη, άγχος, αϋπνία,, χρόνιο πόνο και αυτοάνοσες παθήσεις. Κάθε εκφυλιστική πάθηση όπως καρκίνος, καρδιοπάθεια, σακχαρώδης διαβήτης, ερυθυματώδης λύκος, σκλήρυνση κατά πλάκας, Parkinson και Alzheimer συνδέονται με υπερβολική φλεγμονή. Ο αδύναμος κρίκος δηλαδή το όργανο που χτυπά η φλεγμονή εξαρτάται από γονιδιακούς παράγοντες.

Πχ δυσανεξία στην γλουτενη σε άλλους κάνει δυσκοιλιότητα , σε άλλους παθήσεις του ήπατος και σε άλλους κεφαλαλγία η απώλεια μνήμης κλπ.  Να θυμόμαστε άδω ότι η κοιλιοκακη δίνει τα ίδια συμπτώματα με την δυσανεξία στην γλουτένη. Εάν ο αδύναμος κρίκος μας είναι το μυϊκό σύστημα παρατηρούμε ότι δεν είμαστε τόσο δυνατοί όπως συνήθως η τόσο γρήγοροι όταν ανεβαίνουμε τις σκάλες.

Κάθε κύτταρο έχει τα μιτοχόνδρια τα όποια με απλά λόγια παίρνουν το οξυγόνο και το μετατρέπουν σε ενέργεια απαραίτητη για να λειτουργήσει το σώμα. Κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας παράγονται και οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την εξωτερική στοιβάδα των κύτταρων. Όταν η βλάβη είναι επαρκώς μεγάλη τα όργανα και οι ιστοί καταστρέφονται και εμφανίζονται τα συμπτώματα της πάθησης από τον ευαίσθητο κρίκο (όργανο). Οι ελεύθερες ρίζες εξουδετερώνονται από τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες και τις πολυφαινολες (λαχανικά πολλών χρωμάτων). Εάν υπάρχει έλλειψη αντιοξειδωτικών η υπερέθεσα σε αντιγόνα η περίσσεια ελευθέρων ριζών δημιουργεί το λεγόμενο οξειδωτικό στρες (προέχων παράγων φλεγμονής) και καταστροφή του ασθενούς οργάνου.

Το κοιλιακό λίπος παράγει ορμόνες οι οποίες προάγουν την φλεγμονή σε όλο το σώμα.

Έντερο και η σημασία του.

Η διαπερατότητα του έντερου (leaky gut) είναι ένας από τους τρεις παράγοντες οι όποιοι πρέπει να συντρέχουν για να συμβεί το αυτοάνοσο.  Όταν ένα από τα ελλιπώς χωνεμένα τρόφιμα περνούν το έντερο και εισέρχονται στο αίμα, το ανοσοποιητικού σύστημα με σκοπό την προστασία μας επιτίθεται σε αυτά τα μακρομόρια και άρχεται η αντίδραση. Σαν αποτέλεσμα εσείς μπορείτε να έχετε αλλεργία η δυσανεξία σε τρόφιμα που άλλοι ανέχονται όπως και εσείς στο παρελθόν. Η δυσανεξία στα τρόφιμα μπορεί να παρουσιαστεί με οποιοδήποτε σύμπτωμα από αυτά που έχουμε προαναφέρει πχ. πονοκέφαλο. Και η αντίδραση μπορεί να συμβεί άμεσα η δυο μέρες αργότερα γιατί μόλις τα μακρομορια αυτά εξέρχονται του στομάχου αρχίζουν ενεργοποιούνται οι αμυντικοί μηχανισμοί. Οπότε δημιουργείται φλεγμονή στο σημείο που απορροφώνται κανονικά οι βιταμίνες και τα μέταλλα. Γι αυτό άτομα με δυσανεξία σε τρόφιμα παρουσιάζουν συμπτώματα σε διαφορετικές περιοχές του σώματος   το οποίο εξαρτάται από δυο πράγματα. Πόσο το ανοσοποιητικό μας αντιδρά και ποιου συστατικού η έλλειψη επηρεάζεται από την κακή απορρόφηση. Το πράσινο τσάι και η ενεργή του πολυφαινόλη EGCG είναι το κατάλληλο συστατικό επειδή τροποποιεί πολλά γονίδια τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Επίσης λαχανικά, η μαύρη σοκολάτα, αμύγδαλα, σκόρδο, ψάρι, κόκκινο κρασί αθροιστικά ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό.

Το αμυντικό μας σύστημα έχει δυο οπλα.1) Το κυτταρικό (innate) ανοσοποιητικό σύστημα και το 2)hhymoral  (adaptive ). Όταν έχουμε κάποιο εισβολέα που το σώμα μας δεν αναγνωρίζει (μικρόβια ,ιούς , μύκητες, πρωτεΐνες,  καρκινικά κύτταρα) του επιτίθεται αρχικά με το πρώτο σύστημα παράγοντας κυτταροκίνες, το οποία εξοντώνουν τον εισβολέα, και εάν αυτό αποτύχει τότε έρχεται το δεύτερο ανοσοποιητικό σύστημα το όποιο παράγει τα αντισώματα. Εδώ υπάρχουν δυο προβλήματα. Το  πρώτο στα παιδιά και στους ηλικιωμένους  που το ανοσοποιητικό είναι ασθενές και δεύτερον ότι  το σώμα μας σήμερα είναι ακριβώς το ίδιο όπως χιλιάδες χρόνια πριν. Τότε που τα τρόφιμα δεν είχαν την υψηλή βιομηχανική επεξεργασία, δεν ήταν γεννητικά  μεταλλαγμένα, οι ρύποι οι χημικοί δεν υπήρχαν, τα φυτοφάρμακα, τα μικρόβια δεν ήταν ανθεκτικά και στα ποιο νέας τεχνολογίας αντιβιοτικά, με τελικό αποτέλεσμα τελικά σήμερα  οι απειλές να είναι διαφορετικές.

Φανταστείτε το σώμα σαν μια αλυσίδα που συνδέει τα διάφορα όργανα και ιστούς μεταξύ τους. Όταν εμείς έλξουμε την αλυσίδα με δύναμη αυτή θα σπάσει στο ασθενέστερο σημείο.  Αυτό είναι το όργανο που θα υποστεί την βλάβη . Είναι σημαντικό να μάθουμε να παρακολουθούμε τα συμπτώματα μας όπως τις παροδικές μεταβολές στην διάθεση μας, στην μνήμη, στο βάρος , κόπωση, οίδημα, στο θυρεοειδή , στις αρθρώσεις, στις ορμόνες γιατί αυτό σημαίνει ότι είμαστε έξω από την ικανότητα του σώματος μας να εξισορροπεί. Το συνδυάζουμε με ένα καλό οικογενειακό ιστορικό και τον τρόπο ζωής μας και καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να κινηθούμε ώστε να βρούμε το αδύνατο όργανο. Κάνουμε και τα αντισώματα τα ειδικά για όργανα και εάν αυτά είναι υψηλά φτάσαμε και στην έγκαιρη διάγνωση του οργάνου που θα χτυπήσει το ανοσοποιητικό μας. Ο αριθμός των αντισωμάτων καθορίζει και την ταχύτητα της εξέλιξης της πάθησης. Όταν αυτός είναι χαμηλός παρατηρείται μπούκωμα της μύτης θολότητα στην σκέψη η/και μυϊκοί πόνοι. Όσο η έκθεση στον ερεθιστικό παράγοντα παραμένει, αυξάνεται η φλεγμονή και εάν αυτή επιμένει δημιουργείται κυτταρική βλάβη. Εάν η βλάβη επιμένει δημιουργείται καταστροφή των ιστών. Εάν αυτή συνεχίζεται δημιουργείται φλεγμονή αυξάνεται η ένταση των συμπτωμάτων και ταυτοχρόνως δημιουργούνται αντισώματα γι αυτό το όργανο. Τα συνεχώς αυξημένα αντισώματα οδηγούν στην καταστροφή του οργάνου, Αυτή ονομάζεται αυτοανοσση πάθηση.

Κυτταρική βλάβη-βλάβη ιστών-φλεγμονή οργάνου-> βλάβη οργάνου-συμπτώματα-τελικά διαγνωσμένη πάθηση

Ο ερυθηματωδης λύκος πχ χαρακτηρίζεται από 7 αντισώματα (γι αυτό και επηρεάζει πολλά όργανα) τα όποια εμφανίζονται 5 χρόνια πριν η πάθηση δώσει συμπτώματα Εάν βρούμε την αιτία διακόπτεται η φλεγμονή και η πάθηση. Ακούστε το σώμα σας.

 Θυμηθείτε τα εμβόλια. Η ιδία διαδικασία είναι. Οι αναμνηστικές δόσεις ανεβάζουν υπέρμετρα τον αριθμό των αντισωμάτων (σε αυτή την περίπτωση για θεραπευτικό σκοπό). Επιπλέον η γλουτένη είναι το μόνο τρόφιμο που δημιουργεί memory B cells που σημαίνει δια βίου προσοχή. Στα υπόλοιπα τρόφιμα ευτυχώς μετά από αποχή 2-6 μήνες τα αντισώματα παύουν να υπάρχουν και η δυσανεξία μαζί τους.

Φυσικά αντιφλεγμονώδη θεωρούνται οι πολυφαινολες από πράσινο τσάι, το λυκοπένιο από τις ντομάτες, ο κορκουμάς και η βιταμίνη  C.

Τρόφιμα που βοηθούν την διαπερατότητα του εντέρου είναι τα λαχανικά, η μαύρη σοκολάτα, τα αμύγδαλα, το σκόρδο και το κόκκινο κρασί. Αυτά συνεργικά επηρεάζουν τα γονίδια της φλεγμονής και βοηθούν ώστε να επανέλθει η εσωτερική στοιβάδα του εντέρου στην κανονικότητα.

ΠΡΟΔΡΟΜΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Κάποιοι από εμάς θα έχουν διαπιστώσει και πιθανώς αναφέρει και στους γιατρούς τους πόνο στις αρθρώσεις, αύξηση βάρους, πονοκέφαλους , κοιλόπονους, υπέρμετρο άγχος , κατάθλιψη, εναλλαγές στην διάθεση η και κόπωση με εξάρσεις και υφέσεις. Τα περισσότερα από αυτά τα αντιμετωπίζουμε σαν φυσιολογικά τους προσδίδουμε διαφορές αίτιες από την ηλικία τον καιρό την προσωρινή  πολυφαγία, την κληρονομικότητα κλπ και παίρνουμε κάποιο παυσίπονο, η βιταμίνες η υποσχόμενα δίαιτα,  η κάποιο αντικαταθλιπτικό. Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι παθήσεις του ανοσοποιητικού κάνουν χρόνια να δώσουν τα συμπτώματα που τις καθορίζουν. Δίνουν απλά συμπτώματα γενικά όπως αυτά που προείπαμε και φτάνουν μεταγενέστερα  σε τόσο σημαντική βλάβη στους ιστούς και τα όργανα, που η αναγεννητική  ικανότητα του σώματος να μην μπορεί να την εξισορροπήσει.  Όργανα μπορεί να είναι ο εγκέφαλος στο Alzheimer, το πάγκρεας στο σακχαρώδη διαβήτη η οι αρθρώσεις και το δέρμα στην ψωριασική αρθρίτιδα.

Η ΟΖΟΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (ΕΠΙΓΕΝNHΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΝ)

Η οζονοθεραπεία προαγει το αντιοξειδτικό σύστημα των μιτοχονδρίων και την παραγωγή ΑΤΡ

Η οζονοθεραπεία μειώνει την φλεγμονή, την σπαστικότητα, την οξείδωση των ιστών, την παραγωγή της κυτταρικής ενεργειας και βελτιώνει την κυκλοφορία χωρις παρενέργειες.

Η οζονοθεραπεία δεν αποτελεί εναλλακτική λυση κάποιου φαρμάκου αλλα βελτιώνοντας την διάχυση του, αυξάνει την θετική επίδραση του, επιτρεποντας να τροποποιηθεί και η ποσότητα του ωστε να ελλαττωθούν και οι παρενέργειες του. Επίσης η οζονοθεραπεία συνιστάται οταν η φαρμακευτική αγωγή αντενδείκνηται λογω των παρενεργειών της.

Η οζονοθεραπεία ενεργοποιεί την απόπτωση και ασκεί αντιγηριατρική λειτουργία.Γι αυτούς τους λόγους μπορεί να βοηθήσει και να προλάβει την βαρύτητα παθήσεων νευροεκφυλιστικών, καρδιοαγγειακών, μεταβολικών και ογκολογικών.

Η διατροφή με την οζονοθεραπεία κάνουν ποιό αποτελεσματική την πρόληψη και την  αντιμετώπιση  των παθήσεων του ανοσοποιητικού.

ΟΙ ΠΟΙΟ ΣΥΧΝΕΣ ΑΥΤΟΑΝΟΣΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

  • Alopecia (hair loss) •Alzheimer’s disease •Amyotrophic lateral sclerosis (ALS, also known as Lou Gehrig’s disease) •Diabetes •Inflammatory bowel diseases (Crohn’s and colitis) •Multiple sclerosis •Nephropathies (kidney diseases) •Neuropathies (brain and nervous system diseases) •Osteoarthritis •Parkinson’s disease •Psoriasis •Rheumatoid arthritis •Thyroid disease.

ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΓΙΑ ΑΠΟΡΙΕΣ ΣΤΟ EMAIL ΜΑΣ .

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ

 

ΔΙΑΙΤΑ. ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ!

 

ΤΑ 10 ΤΡΟΦΗΜΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΘΡΟΠΑΘΕΙΑ

 

Θαλασσινά με Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες.Ανακουφίζει από τον πόνο όπως τα ΜΣΑΦ φάρμακα.Ψάξτε για άγριο σολωμό (φρέσκο ή κονσέρβα), γλώσσες, πίνες, γαρίδες, σαρδέλλες, αντζούγιες και τόνο. Ανακουφίζουν Οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) και Ρευματοειδή Αρθρίτιδα (ΡΑ).

Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο: Σταματάει τις φλεγμονές όπως τα φάρμακα που συνταγογραφούνται για την αρθρίτιδα. Δεν πρέπει να μαγειρεύεται σε δυνατή φωτιά. Καλό και για ΟΑ και για ΡΑ.

Διάφορα μούρα: Περισσότερο αποτελεσματικά από την Ασπιρίνη σαν ανακουφιστικό για τους πόνους των αρθρώσεων.Σταματάνε τις φλεγμονές όπως τα ΜΣΑΦ φάρμακα. Μύρτιλλα, βατόμουρα, φραμπουάζ, φράουλες, κράνμπερις και κεράσια. Καλά και για ΟΑ και για ΡΑ.

Ημιαποφλοιωμένος λιναρόσπορος: Η καλύτερη φυτική πηγή Ωμέγα -3. Δύο κουταλιές της σούπας παρέχουν 140% της ημερησίως απαιτούμενης ποσότητας Ωμέγα -3. Σταματάει τις φλεγμονές. Καλό και για ΟΑ και για ΡΑ.

Σπανάκι: Περιέχει το φυσικό παυσίπονο σαλικυλικό οξύ (το ενεργό συστατικό της ασπιρίνης). Υπερπηγή α-λινoλεϊκού οξέος, φυτικής μορφής αντιφλεγμονωδών Ωμέγα -3. Τρώγεται μαγειρεμένο για καλύτερο αποτέλεσμα. Καλό και για ΟΑ και για ΡΑ.

Μπρόκολα: Σταματά τη φλεγμονή με την σουλφοραφάνη, μια φυσική ένωση του θείου που προστατεύει τους χόνδρους. Σταματά τους πόνους των αρθρώσεων όπως τα αντιCOX -2 φάρμακα για την αρθρίτιδα. Περιέχει και σαλικυλικό οξύ. Φάτε το ωμό ή βρασμένο ελαφρά στον ατμό. Καλό και για ΟΑ και για ΡΑ.

Κρεμμύδια: Ένα φυσικό παυσίπονο και αντιφλεγμονώδες. Τα πιο καυτερά κρεμμύδια περιέχουν τα πιο δραστικά  συστατικά εναντίον του πόνου και της φλεγμονής. Καλό και για ΟΑ και για ΡΑ.

«Ζωντανό» γιαούρτι: Ένα δραστικό αντιφλεγμονώδες. Ασκεί αξιοσμείωτη προληπτική και θεραπευτική δράση στην αρθρίτιδα. Επιλέξτε γιαούρτια που γράφουν «ζωντανή καλλιέργεια γιαουρτιού». Ωφέλιμα βακτήρια που πρέπει να ψάχνετε: L. Bulgaricus, B.Bifidus, L. Casei, L. Reuteri.

Κόκκινη κολοκύθα: Η τέλεια αντιφλεγμονώδης τροφή. Σταματάει τις φλεγμονές και τους πόνους των αρθρώσεων. Περιέχει καροτενοειδή που αδρανοποιούν την πρόοδο του εκφυλισμού των αρθρώσεων. Φάτε την με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για να διπλασιάσετε τα αποτελέσματά της. Καλό και για ΟΑ και για ΡΑ.

Πηγές γλουκαζαμίνης χονδροιτίνης:   Η γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη ανακουφίζουν από τον πόνο τις αρθρώσεις και δημιουργούν χόνδρο.

Τα 10 χειρότερα τρόφιμα για οστεορθρίτιδα

1) Ζαχαρωμένοι υδατάνθρακες όπως μπισκότα, καραμέλες, σόδες, και φρουτοχυμοί.

2) Όλα τα φαγητά τύπου φάστ φούντ (fast food) και ειδικά τα τηγανιτά.

3) Επεξεργασμένα προϊόντα σταριού (άσπρο ψωμί, κέικ, ζυμαρικά).

4) Επεξεργασμένα πολυακόρεστα φυτικά έλαια (καλαμπόκι, σόγια, κάρδαμο, ηλιέλαιο, κραμβέλαιο)

5) Μαργαρίνες, μαγιονέζες

6) Σάλτσες και ντρέσινγκ σαλάτας του εμπορίου. 

7) Μπάρες δημητριακών

8) Επεξεργασμένα σνακ όπως πατατάκια και κράκερς.

9) Ποπ κόρν με βούτυρο.

10) Μπιφτέκια λαχανικών και άλλα φαγητά με βάση τη σόγια

Όσο λιγότερα στοιχεία τρώμε από αυτήν τη λίστα, τόσο καλύτερα θα αισθανόμαστε τις αρθρώσεις μας. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα τρόφιμα (που προκαλούν πόνο) περιέχουν υπερβολικές ποσότητες ωμέγα-6 λιπαρών οξέων.
Τα υπερβολικά ωμέγα-6 λιπαρά οξέα στη διατροφή μας τείνουν να προκαλούν φλεγμονή, ενώ τα ωμέγα-3 να την υποχωρήσουν. Όταν αυτά δεν έχουν ισορροπία με τα ωμέγα-3,το σώμα παράγει κάποια υποκατάστατα που ονομάζονται εικοσανοειδή και είναι άκρως φλεγμονώδη.

Για να μειωθεί ο αρθριτικός πόνος και η ακαμψία, θα πρέπει να επιλέγουμε φαγητά πλούσια σε αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ενώ παράλληλα να μειώσουμε την πρόσληψη τροφών που είναι πλούσια σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα.

Σαν εμπειρικό κανόνα θα πρέπει να αποφεύγουμε όλες τις επιλογές αυτόματης μηχανής. Τα καλύτερα σνακ θα ήταν αυτά που θα ήταν σαν το «πραγματικό» φαγητό, αλλά επειδή είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν, θα πρέπει να συνηθίσουμε να κουβαλάμε τα δικά μας σνακ στη δουλειά, το αεροπλάνο, το γυμναστήριο κλπ. έτσι ώστε η πείνα να μη μας αναγκάσει να φάμε οτιδήποτε είναι πρόχειρο και βολικό. Συνήθως τα πρόχειρα και βολικά σνακ είναι αυτά που κάνουν τις αρθρώσεις να δημιουργούν οιδήματα ( πρήξιμο ).

 ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ