Αγκυλωτική Σπονδυλαρθρίτιδα

Η αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα είναι χρόνια προοδευτική πάθηση των αρθρώσεων της σπ. στήλης, αφορά ασθενείς κάτω των 40 ετών, αρχίζει από τις ιερολαγώνιες και προχωρεί προς τα πάνω προκαλώντας οστεοποίηση των παρασπονδυλικών συνδέσμων για να καταλήξει τελικά σε αγκύλωση της σπ. στήλης. Αποτελεί την έκφραση μιας φλεγμονώδους διεργασίας η οποία άρχεται από την υποπεροιστική ζώνη του οστού και επεκτείνεται εις τα σημεία επαφής και συγκράτησης των συνδέσμων της ιερολαγωνίου και των σπονδ. σωμάτων. Στις ποιο προχωρημένες φάσεις της παθήσεως η φλεγμονή επεκτείνεται σε εκτεταμένη περιοχή της κολόνας και δημιουργούνται ασβεστοποιήσεις και οστεοποιήσεις στους συνδέσμους με αποτέλεσμα την ανεπανόρθωτη βλάβη της σπ. στήλης. Η ιερολαγωνίτιδα συχνά αμφωτερόπλευρος παρουσιάζεται στα πρώτα σταδία της νόσου με την μαγνητική τομογραφία να υπερέχει σαν διαγνωστικό μέσο γιατί εμφανίζει το υποχόνδριο οίδημα και επιβεβαιώνει την κλινική υποψία του πόνου ο όποιος τυπικά επεκτείνεται στην λεκάνη και του πόνου που προκαλείται πιέζοντας την αρθρική επιφάνεια.Υπάρχει κληρονομική προδιάθεση διότι διαπιστώθηκε ότι το αντιγόνο ιστοσυμβατότητας Β27 υπάρχει στο 90% των περιπτώσεων στον ορό αυτών των ασθενών έναντι του 5-10% του υπόλοιπου φυσιολογικού πληθυσμού. Η βελτίωση του πόνου με την κίνηση αποτελεί χαρακτηριστική διαφορά συγκριτικά με τις εκφυλιστικές μορφές της σπ. στήλης και της δισκοπάθειες όπου αντίθετα η κίνηση και η προσπάθεια επιδεινώνουν.

ΓΙΑΤΙ OZONAIM;

Η αγκυλωτική σπονδυλίτιδα περιλαμβάνει αγκύλωση ή σκλήρυνση στους συνδέσμους και τους τένοντες, εκεί όπου αυτοί έρχονται σε επαφή με το οστό. Οι ασθενείς οι οποίοι σταδιακά υπερεκτείνουν τους συνδέσμους της οσφύος και της λεκάνης ως αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενων τραυματισμών (αθλητές, εργασίες οι οποίες απαιτούν καθήκοντα που μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμό στην οσφύ), μπορούν βαθμιαία να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται προβλήματα στην οσφύ πρώιμα (20 με 30 χρόνια και νωρίτερα από τα 40). Εάν οι διατεταμένοι σύνδεσμοι δεν αντιμετωπιστούν και η βλάβη παραμείνει τα συμπτώματα μπορούν να διαρκέσουν μήνες και χρόνια (σταδιακή έναρξη και διάρκεια περισσότερη από 3 μήνες). Ασθενείς με αγκυλωτική σπονδυλίτιδα υποφέρουν από ήπια ή σοβαρή δυσκαμψία και πόνο στην οσφύ (πρωινή δυσκαμψία, η οποία θα βελτιωθεί κατά τη διάρκεια των ημερήσιων δραστηριοτήτων). Η πρωινή δυσκαμψία μπορεί να προκλήθηκε από τους χαλαρούς συνδέσμους κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο ασθενής κατά τη διάρκεια της ημέρας θα αισθανθεί καλύτερα επειδή με τις δραστηριότητες οι σύνδεσμοι σφίγγουν.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η Ozonaim θεραπεία μας, η οποία στοχεύει στην βελτίωση της ποιότητας των συνδέσμων θεωρείται μια πολύ αποτελεσματική λύση, επειδή αντιμετωπίζει ακριβώς τις δομές που από την ασθένεια, δηλαδή του τένοντες και τους συνδέσμους εκεί όπου αυτοί συνδέονται με το οστό.

Να θυμάστε πάντα ότι η επιτυχία μιας θεραπείας εξαρτάται

1) Από την σωστή διάγνωση-γνώση και κατόπιν από την κατάλληλη τεχνική αντιμετώπισης του γιατρού σας.

2) Από την ισορροπημένη διατροφή.

3) Από την ορμονική σας κατάσταση.

4) Από τον τρόπο ζωής σας.

Η συνεργασία γιατρού–ασθενούς είναι το μυστικό.