Γόνατο
ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΓΟΝΑΤΟ & Ozonaim
ΓΟΝΑΛΓΙΑ και ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΣΗ
Η καλύτερη θεραπεία είναι αυτή που θα βοηθήσει το σώμα να επισκευάσει την τραυματισμένη περιοχή. Θυμηθείτε ότι οι ιστοί στο σώμα μας επιτελούν καθορισμένες λειτουργίες και η αφαίρεση τους έχει σχεδόν πάντα συνέπειες. Οι μηνίσκοι, οι χιαστοί και οι χόνδροι είναι συνήθως οι στόχοι του αρθροσκόπου. Οι ιστοί αυτοί χρησιμεύουν για την τέλεια επαφή, την απορρόφηση των κραδασμών, την προστασία και την σταθερότητα της άρθρωσης και κατά συνέπεια με την αφαίρεση τους επιταχύνεται η διαδικασία εξέλιξης της Οστεοαρθρίτιδας. Μετά από αυτό εγχύσεις κορτικοστεροειδών, λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, φυσικοθεραπείας καθίστανται αναγκαίες έως ότου ο ασθενής να οδηγηθεί εκ νέου στο χειρουργείο αυτή τη φορά για ολική αρθροπλαστική.
Κατά την άποψη μας πριν ο ασθενής κατευθυνθεί προς αρθροσκόπηση καλό είναι να εξαντληθούν όλες οι συντηρητικές μέθοδοι όπως να δοθούν φαρμ. σκευάσματα τα οποία βοηθούν την αναγέννηση του χόνδρου ( όπως η θειική χονδροιτίνη ,θεϊκή γλουκοζαμίνη κλπ ), να γίνουν εγχύσεις υαλουρονικού οξέως η άλλων ομοειδών προιόντων μέσα στην άρθρωση και τέλος όλες οι άλλες τεχνικές που σταθεροποιούν την άρθρωση όπως η ενδυνάμωση των μυών που περιβάλλουν την άρθρωση όπως π.χ. του τετρακέφαλου, η προλοθεραπεία, η μέθοδος μας ΟΖΟΝΑΙΜ ή και ο συνδυασμός τους. Η προλοθεραπεία και η ozonaim προωθούν την δημιουργία κολλαγόνου εντός και εκτός της άρθρωσης ανάλογα με το που έχει εγχυθεί το φάρμακο. Οι μέθοδοι αυτοί ενεργοποιούν το σώμα να αυτοδιορθωθεί. Έτσι μένει για τον χειρουργό να αντιμετωπίσει μόνο τις υψηλής ταχύτητας τραυματισμούς όταν υπάρχει δηλαδή πλήρης ρήξη (αποδόμηση-σχίσιμο) των ιστών αυτών. Οι μέθοδοι μας μπορούν να βοηθήσουν την επιδιόρθωση μόνο των περιοχών όπου οι σύνδεσμοι προσφύονται στο οστό και ευτυχώς αυτό αποτελεί την πλειονότητα.
ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ
Στην διαδικασία διάγνωσης ενός πόνου του γόνατος είναι σημαντική η προσεκτική εξέταση αυτών. Ένας ασθενής του οποίου τα γόνατα κλίνουν προς το εσωτερικό δηλαδή είναι ραιβά και καταπονούν και εξασθενούν τον έσω πλάγιο σύνδεσμο (ευρίσκεται στο εσωτερικό του γόνατος) και προκαλούν πόνο εκτός από τοπικά έως και το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού.
Η ΟΖΟΝΑΙΜ θα ισχυροποιήσει αυτό τον σύνδεσμο. Αντίθετα ένα γόνατο με εξωτερική κλίση γνωστό ως βλαισό γόνατο προκαλεί πρόσθετη καταπόνηση και στον έξω πλάγιο σύνδεσμο του γόνατος και προεκτείνει τον πόνο εις την πλάγια (έξω) επιφάνεια του ποδιού. Οι σύνδεσμοι στο εσωτερικό του γόνατος γνωστοί ως πρόσθιος και οπίσθιος χιαστός βοηθούν και αυτοί στην σταθεροποίηση του γόνατος αποτρέποντας υπερβολικές κινήσεις προς τα εμπρός και πίσω. Όταν αυτοί οι σύνδεσμοι χαλαρώνουν, ακόμη και σε νεαρά άτομα, αρχίζει να δημιουργείται εκφυλιστική αρθρίτιδα. Η προλοθεραπεία θεραπεύοντας αυτούς τους συνδέσμους προκαλεί σταθερότητα του γόνατος. Η αίσθηση του χαλαρού γόνατος είναι επαρκής λόγος για να υποψιαστούμε τραυματισμό συνδέσμων. Οι χιαστοί σύνδεσμοι είναι το σημαντικότερο στοιχειό σταθεροποίησης του γόνατος. Ο αναφερόμενος πόνος τους είναι στην οπίσθια επιφάνεια του γόνατος και ο πόνος σε αυτό το σημείο μπορεί να αποτελέσει ένδειξη βλάβης τους. Κάκωση μηνίσκου υποψιαζόμαστε εάν ο ασθενής αναφέρει αίσθηση εμπλοκής του γόνατο ή εμπόδιο στην εκτέλεση του πλήρους εύρους κινήσεως. Οι κακώσεις του αρθρικού χόνδρου παρουσιάζουν όμοια συμπτώματα κι έτσι είναι δύσκολη η διαφορική διάγνωση αυτού από την κάκωση του μηνίσκου. Πάντως η επιμελής κλινική εξέταση του γόνατος ή η μαγνητική τομογραφία μπορούν να διευκολύνουν τη διάγνωση.
Η προλοθεραπεία και η ΟΖΟΝΑΙΜ δεν απαιτούν την ακριβή διάγνωση γιατί η αντιμετώπιση είναι ίδια και στις δύο περιπτώσεις. Απλά πρέπει να θυμόμαστε ότι εάν η έγχυση των χρησιμοποιούμενων σκευασμάτων είναι ενδοαρθρικη η συγκέντρωση πρέπει να είναι υψηλότερη από ότι η εξωαρθρικη και αυτό λόγω της διαλυτικής δράσης του αρθρικού υγρού.
ΓΟΝΑΛΓΙΑ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
Μπορεί η προλοθεραπεία και η τεχνική μας ΟΖΟΝΑΙΜ να βοηθήσουν στην παραγωγή αρθρικού χόνδρου;
Σε εργασία πάνω σε πειραματόζωα που διενεργήθηκε στο ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ». ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ (Πραγματοποίηση πειραματικού πρωτοκόλλου από 19/12/2003 έως 21/01/2004 (αρ . καταχώρησης εγκατάστασης πειραματισμου31.Ε.Π.018 )με θέμα «Διερεύνηση των επιπτώσεων της ενδοαρθρικής έγχυσης ιοδοξικού, ιατρικού όζοντος, χονδροιτίνης και εξωτερικής χρήσης υψύσυχνων ρευμάτων σε γόνατα επίμυων(wistars)» και Αρ. πρωτ: 240/118/05.3.Πραγματοποιηση πειραματικού πρωτοκόλλου από 10/12/04 έως 17/01/2005 με θέμα: «αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδος γονάτων σε επίμυες winstar με την χορήγηση ιατρικού όζοντος διαφορετικών συγκεντρώσεων και χονδροιτίνης διαφορετικών συγκεντρώσεων »)που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο περιοδικό International Journal of Ozone Therapy 7:7-15,2008 (Ε. ILIAKIS, I. PETROPOULOS, A. ILIAKI, E. AGAPITOS, G. AGROGIANNIS.Is Medical Ozone Safe when Injected Intra-articularly? A Comparative Histological Study in Rat). εδείχθη ότι η οζονοθεραπεία δεν δημιουργεί βλάβες στον αρθρικό χόνδρο και στους πέριξ αυτού ιστούς. Σε νεώτερη ιστολογική μελέτη πάλι σε πειραματόζωα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο (16-19/2/2006 .10ο Πανελλήνιο Κτηνιατρικό συνέδριο Αθήνα ) και πρόκειται να δημοσιευτεί αναφέρεται ότι με την χρήση του ιατρικού όζοντος στην πρώιμη οστεοαρθρίτιδα υπάρχει αναπαραγωγή χόνδρου. Αυτά τα δεδομένα μαζί με τις εργασίες του prof Βocci, του υπογράφοντος σε μεσοσπονδύλιους δίσκους που δείχνουν ότι υπάρχει μετατροπή ισχαίμου υλικού (μ. δίσκος ) σε αγγειούμενο και κατόπιν μεταβολή της δομής αυτού (ILIAKIS E, VALADAKIS V, VYNIOS D.H., TSIGANOS C.P., AGAPITOS E.Rationalization of the activity of Medical Ozone on Intervertebral Disc. A Histological and Biochemical Study. Rivista di Neuradiologia, 2001:14(Suppl.1):23-30) αλλά και άλλων συγγραφέων oι όποιοι έχουν αποδείξει την ευεργετική δράση της Οζονοθεραπείας στο ανοσοποιητικό, τις ελεύθερες ρίζες και τις παθήσεις που έχουν να κάνουν με τη φθορά, μας παροτρύνουν να αναμένουμε θετικές επιπτώσεις από την χρήση αυτής της μεθόδου όπου υπάρχει χόνδρος, σύνδεσμος η μυς ο όποιος πάσχει. Γενικώς είναι δύσκολο πάντως να πραγματοποιηθούν οι συνηθισμένες συγκριτικές μελέτες που να αφορούν αυτού του τύπου τις θεραπείες γιατί είναι γνωστό ότι ακόμη και μία έγχυση αποστειρωμένου νερού κάτω από το δέρμα θα είχε κάποιο ευεργετικό θεραπευτικό αποτέλεσμα στον πόνο. Ακόμα και χωρίς έγχυση, μία απλή βελόνα στην πάσχουσα περιοχή θα παρήγαγε ανακούφιση (βλέπε βελονισμός).
Η χειρουργική αντιμετώπιση βεβαία δεν αποτελεί σήμερα μια απειλή για την ζωή πάντα όπως πολλοί φοβούνται και σπανίως προκαλείται κάποια νευρολογική βλάβη αλλά εμπεριέχει μετεγχειρητικές επιπλοκές και η αποκατάσταση δεν είναι τόσο άμεση. Απαιτεί προσπάθεια εκ μέρους του ασθενούς, φυσικοθεραπεία και βεβαία πόνο τουλάχιστον στην αρχή.
Ο χρόνιος πόνος δεν είναι μια απειλητικός για τη ζωή και δεν πρέπει να αποτελεί μια αυτόματη ένδειξη ότι η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη. Η συντηρητική αντιμετώπιση όπως η φαρμ. Αγωγή με διασερείνη, θειική χονδροιτίνη ,θεϊκή γλουκοζαμίνη , ενδοαρθρικές εγχύσεις υαλουροικού οξέως η/και όζοντος και φυσικά η ozonaim τεχνική για όσους την γνωρίζουν πρέπει να προηγηθούν οποιασδήποτε χειρουργικής επέμβασης. Η συντηρητική αντιμετώπιση σύμφωνα με την εμπειρία μας θεωρείται πλήρης μόνο μετά από την ΟΖΟΝΑΙΜ.
Οι λόγοι για τη χειρουργική επέμβαση είναι πολλοί, αλλά μπορούν να μην έχουν καμία σχέση με το πραγματικό πρόβλημα που προκαλεί τον πόνο! Σπανίως ο γιατρός θα αναφέρει ότι ο τραυματισμός ενός συνδέσμου η τένοντα μπορεί να αποτελέσει αίτια πόνου και αυτό γιατί καμία συνηθισμένη διαγνωστική εργαστηριακή μέθοδος δεν δείχνει την αδυναμία τους.Ενα απλά δυνατός αντίχειρας και ένα προσεκτικό αυτί που θα ακούσει το αχ! του ασθενούς αρκεί. Από το 1983 στο Ιατρείο μας μετά τις νέες και αποτελεσματικότερες μεθόδους συντηρητικής αντιμετώπισης που χρησιμοποιήθηκαν όπως η χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων που προωθούν την αναπαραγωγή του χόνδρου, της οζονοθεραπείας, της προλοθεραπείας και της ΟΖΟΝΑΙΜ η ανάγκη για χειρουργική αντιμετώπιση μειώθηκε. Ένα υψηλό ποσοστό ασθενών απέφυγαν ήδη το χειρουργείο χρησιμοποιώντας το όζον και με τον επαρκέστερο συνδυασμό διαφόρων επιπλέων ουσιών και εμπειρίας τα ποσοστά συνεχώς αυξάνουν. Με τη διάδοση και ωρίμανση αυτής της διαφορετικής νοοτροπίας , της μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της μεθόδου , με την κατανόηση της ανάγκης συνεργασίας νέων ειδικοτήτων όπως διαιτολόγου και ενδοκρινολόγου για την καλύτερη ανταπόκριση του οργανισμού και την ανταλλαγή των πληροφοριών μεταξύ των ιατρών το ποσοστό θα μπορούσε να είναι υψηλότερο. Αυτά βεβαίως δεν βελτιώνουν μόνο την πάθηση του ασθενούς για την οποία έρχεται στο γιατρό αλλά και όλη την ποιότητα της ζωής του. Σύμφωνα με την εμπειρία μας ακόμα και αν ο ορθοπεδικός κρίνει το χειρουργείο απαραίτητο (και πράγματι σε κάποιες καθυστερημένες περιπτώσεις είναι) ή εσείς σαν θεράποντες η ασθενείς κρίνετε ότι θέλετε πράγματι να το πραγματοποιήσετε η ΟΖΟΝΑΙΜ θεραπεία μας θα ενισχύσει τους συνδέσμους και τους τένοντες και ο χειρούργος θα διαπιστώσει με την κλινική εξέταση της ενδυνάμωση τους η οποία είναι επίσης σημαντική για την τελική αποκατάσταση. Όπως όταν αφαιρεθεί ένας δίσκος η πραγματοποιηθεί σπονδυλοδεσία το πάνω και το κάτω επίπεδο του χειρουργημένου αναπτύσσει εκφυλιστική αρθρίτιδα (αυτά τα δύο επίπεδα απορροφούν μεγαλύτερες δυνάμεις απ’ ότι πριν) ετσι και όταν ο χόνδρος αφαιρεθεί τα οστά δεν γλιστρούν πλέον ομαλά το ένα στο άλλο και σύντομα μετά από αυτό ο ασθενής παρατηρεί την τριβή στην άρθρωση όπου αυτός αφαιρέθηκε. Αυτός ο ήχος τριβής είναι χαρακτηριστικό της αρθρίτιδας. Το τελικό αποτέλεσμα της αφαίρεσης μηνίσκου, χόνδρου, συνδέσμου και οστού από το γόνατο, την οσφύ και τον αυχένα είναι συχνά η οστεοαρθρίτιδα.
ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ
Η επιτυχία της ΟΖΟΝΑΙΜ εξαρτάται από την αναγέννηση των οστεοβλαστών οι όποιοι αποτελούν την βάση για την όποια σταθεροποίηση, εξάλειψη πόνου και την αποκατάσταση της δύναμης του συνδέσμου. Η συνδεσμική και η τενοντώδης χαλάρωση συμβαίνει όταν η ινοστεώδης επαφή του οστού δεν επανακτά την κανονική διατατική του δύναμη μετά από τραυματισμό ή εκδορές και όταν η πρόσφυσή του είναι αδύνατη από απασβέστωση εξαιτίας παθήσεων ηλικίας και κλιμακτηρίου ( ορμονικές, διατροφικές ). Κατά την άποψη μας αντιμετωπίζοντας τη συνδεσμική και τενοντώδη χαλάρωση η επιτυχία φτάνει το 80-90% χωρίς να συμπληρωθεί αυτό που εμείς προσθέτουμε και αφορά τους χόνδρους και τους μύες. Αυτή η θεραπεία, η οποία γίνεται στο ιατρείο διαρκεί λιγότερο από 20 λεπτά στις περισσότερες των περιπτώσεων και δεν απαιτεί άδεια από την εργασία η απομάκρυνση από τις καθημερινές συνήθειες και δεν χρειάζεται αναισθησία άρα δεν έχει και τις παρενέργειές της.
Άλλες αιτίες για να αποφύγουμε το χειρουργείο είναι:
- η μετεγχειρητική αποκατάσταση διαρκεί περισσότερο από μία συντηρητική θεραπεία τις περισσότερες φορές.
- το οικονομικό κόστος του χειρουργείου είναι υψηλότερο σε σχέση με το κόστος της θεραπείας.
- το χειρουργείο είναι περισσότερο τραυματικό και υποβάλει το σώμα σε μεγάλο στρες.
- μετά το χειρουργείο οι αλλοιώσεις στην ανατομία είναι μη αναστρέψιμες.
Τέλος, με το χειρουργείο δεν δημιουργούμε νέο υγιή τένοντα και σύνδεσμο. Στην καλύτερη των περιπτώσεων ο πόνος μπορεί να βελτιωθεί, αλλά η δαπάνη, τα έξοδα ο κίνδυνος και το τραύμα είναι αιτίες πόνου που δεν μπορούν εύκολα να εξαλειφτούν.
Η προλοθεραπεία και η ΟΖΟΝΑΙΜ τεχνική είναι ασφαλής, απλή, χαμηλού κόστους, αποτελεσματική και δοκιμασμένης αποτελεσματικότητας μέθοδος αντιμετωπίσεως του χρόνιου πόνου.
Να θυμάστε πάντα ότι η επιτυχία μιας θεραπείας εξαρτάται
1) Από τη σωστή τεχνική του θεράποντος.
2) Από την ορμονολογική κατάσταση του ασθενούς.
3) Από τις διατροφικές συνήθειες.
4) Από τη σωστή ή λανθασμένη στάση του σώματος κατά τη διάρκεια των καθημερινών του δραστηριοτήτων.
Η συνεργασία γιατρού–ασθενούς είναι το μυστικό.