Επικονδυλίτιτδα

ΕΠΙΚΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑ (tennis elbow) και Ozonaim

Κλινική εικόνα: Σχεδόν το σύνολο των ασθενών με χρόνιο πόνο στον αγκώνα αναφέρει πόνο στην ακριβώς στην περιοχή του έξω επικόνδυλου (μπροστά και περιφερικά) κοντά στο σημείο της άρθρωσης που ενώνει την κεφαλή της κερκίδας με το βραχιόνιο και την ωλένη. Ο ιατρός που θα τον εξετάσει πιθανότατα θα του πει ότι συνυπάρχει κατά τις κινήσεις του αγκώνα και μια υπερβολική κίνηση – χαλάρωση της άρθρωσης αυτής. Αυτό σημαίνει ότι πιθανώς υπάρχει αλλοίωση-αδυναμία του δακτυλιοειδούς συνδέσμου της κερκίδας η οποία αναγκάζει τους μύες που ξεκινούν από εκεί κοντά να συσπώνται συνέχεια και να πονούν για να σταθεροποιήσουν αυτή την άρθρωση. Αυτό το σύνδρομο το οποίο βασικά αναφέρεται ως σύνδρομο του τενιστή (επικονδυλίτιδα) αντιμετωπίζεται από τον ορθοπεδικό αρχικά με παυσίπονα, φυσικοθεραπεία και αν αυτό δεν αποδώσει με εγχύσεις κορτικοστεροειδούς (κορτιζόνης), η οποία σχεδόν πάντα βοηθά στην υποχώρηση του πόνου για διάστημα διαφορετικό και μη προβλέψιμο. Η ερώτηση είναι γιατί συμβαίνει αυτό. Η κορτιζόνη είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιφλεγμονώδη, αλλά αναστέλλει και οποιαδήποτε διαδικασία φυσικής επιδιόρθωσης.

Η δική μας απάντηση είναι η Ozonaim τεχνική για τον απλούστατο λόγο ότι είναι η μόνη η οποία μπορεί να δυναμώσει, να αποκαταστήσει τους χαλαρούς συνδέσμους και τένοντες και να προστατεύσει το χέρι ώστε να περιστρέφεται μέσα στα σωστά για την άρθρωση όρια κίνησης και επαφής των προορισμένων από τη φύση αρθρικών επιφανειών.

Ο ρόλος του στρογγύλου συνδέσμου είναι να ενώσει την κερκίδα με την ωλένη ή αλλιώς να κάνει το χέρι ικανό να περιστραφεί, όπως στο γύρισμα ενός κλειδιού ή ενός κατσαβιδιού. Ένας τραυματισμός ή οι συνεχείς μικροτραυματισμοί κατά τη διάρκεια των κινήσεων των χεριών και των δακτύλων, προκειμένου να επιτελέσουν επαναλαμβανόμενους στόχους, προκαλούν έμμεσα μερική ρήξη η διάταση ινών της κοινής έκφυσης των εκτεινόντων τον καρπό από τον έξω επικόνδυλο του βραχιονίου και συγχρόνως καθημερινά καταπόνηση του δακτυλιοειδή συνδέσμου. Το αποτέλεσμα των προαναφερθέντων είναι ένας χαλαρός σύνδεσμος και μια πηγή χρόνιου πόνου.

Σε πολλούς ασθενείς επίσης με πόνο στον αγκώνα και στο χέρι έχει διαγνωστεί λανθασμένα σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Αυτό αναφέρεται σαν παγίδευση του μέσου νεύρου το οποίο πορεύεται μέσω του καρπού στο χέρι. Το νεύρο παρέχει αίσθηση στην περιοχή του αντίχειρα, του δείκτη και του μέσου δακτύλου. Ο ασθενής με τυπικό σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αισθάνεται πόνο και μούδιασμα σε αυτές τις περιοχές του χεριού. Επειδή πολλοί ιατροί δεν αναγνωρίζουν και την πιθανή εκδοχή του αναφερόμενου πόνου των συνδέσμων δεν συνειδητοποιούν ότι ο τέταρτος και ο πέμπτος αυχενικός σπόνδυλος όπως και ο δακτυλιοειδής σύνδεσμος μπορούν να προκαλέσουν πόνο στον αντίχειρα, στον δείκτη και το μέσο δάκτυλο. Η χαλαρότητα των συνδέσμων μπορεί επίσης να προκαλέσει αιμωδίες (μούδιασμα). Λόγω αυτής της εκδοχής ο αυχένας και η χαλαρότητα του δακτυλιοειδούς συνδέσμου πρέπει πάντα να αξιολογούνται πριν τεθεί η διάγνωση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα και πριν ο ασθενής χειρουργηθεί.

Μερικές συνεδρίες Ozonaim θα ενισχύσουν εύκολα τον δακτυλιοειδή σύνδεσμο και τον αυχένα και θα ανακουφίσουν τον ασθενή από τον χρόνιο πόνο του αγκώνα η του καρπού.

Να θυμάστε πάντα ότι η επιτυχία μιας θεραπείας εξαρτάται

1) Από την σωστή διάγνωση-γνώση και κατόπιν από την κατάλληλη τεχνική αντιμετώπισης του γιατρού σας.

2) Από την ισορροπημένη διατροφή.

3) Από την ορμονική σας κατάσταση.

4) Από τον τρόπο ζωής σας.

Η συνεργασία γιατρού–ασθενούς είναι το μυστικό.