Ίλιγγος

Αναφέρεται σαν αίσθηση της στροφής του σώματος γύρω από αντικείμενα η αντίστροφα. Συχνά αυτή η απατηλή αίσθηση συνοδεύεται από ναυτία, εμετό και ταχυκαρδία.

Μηχανισμοί που ελέγχουν την ισορροπία μπορούν να είναι:

η παρεγκεφαλίδα, συγκεκριμένες βαθιές δομές του εγκεφάλου, η οπτική οδός, μυϊκές και αρθριτικές νευρικές απολήξεις, ο έσω ούς (λαβύρινθος),το στομάχι, έντερο και τα αγγεία.

Πρωτίστως ερευνάται η αυχενική μοίρα (εμφανίζεται μετά από ατύχημα η οστεοαρθρίτιδα ) και το έσω ούς ( Meniere, λαβυρινθίτιδα). Αξίζει να σημειωθεί η ύπαρξη της κακής σύγκλισης του οδόντων η οποία προκαλεί τάση στους μασητήρες, σπασμό των αυχενοραχιαίων μυών ερεθίζοντας τις πολυάριθμες ιδιοδεκτικές νευρολογικές απολήξεις που υπάρχουν στο επίπεδο του αυχένα. Η οστεοαρθρίτιδα του αυχένα εκτός από τον πόνο μπορεί να προκαλέσει μυϊκό σπασμό ο οποίος πιέζει τις σπονδυλικές αρτηρίες μειώνοντας την ροη του αίματος στο έσω ους (ισορροπία). Στην Meniere (υπέρμετρη αύξηση της ενδολέμφου εις τον λαβύρινθο ) μαζί με τον ίλιγγο συνυπάρχει συνήθως μείωση της ακοής και σφυρίγματα. Η λαβυρινθίτιδα συνοδεύεται από ιλίγγους ,πυρετό και ελάττωση της ακοής. Τέλος ίλιγγο μπορούν να προκαλέσουν ψυχοσωματικές αιτίες και απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας.

Ο ίλιγγος αντιμετωπίζεται μόνο εάν βρεθεί από τον ειδικό γιατρό η ακριβής αιτία. Υπάρχει φαρμ. αγωγή κατάλληλη για το σύμπτωμα η οποία πρέπει να συνοδευτεί με ειδική αγωγή για την πάθηση. Εάν αιτία θεωρείται η οστεοαρθρίτιδα ,η μεσοθεραπεία, η οζονοθεραπεία, η OZONAIM τεχνική μας οι ασκήσεις και η φυσιοθεραπεία θα βοηθήσουν ώστε να μειωθεί ο πόνος και ο μυϊκός σπασμός και να σταθεροποιηθεί η αυχενική μοίρα της σπ. στήλης.

Στο σύνδρομο του Meniere ο ειδικός θα συστήσει αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη, αντισταμινικά και βιταμίνες (διαβαστε και το κεφαλαιο Barre-Lieou σε αυτή την ιστοσελίδα).

Εάν είναι είναι ψυχογενούς αιτιολογίας ο ψυχολόγος η ο ψυχίατρος θα συνεισφέρει με την υποστήριξη του. Εις την περίπτωση κακής σύγκλισης ο οδοντίατρος η γναθοχειρουργός θα κρίνει εάν απαιτείται η τοποθέτηση ‘φόρμας ’ κατά τις νυκτερινές ώρες και αφού πρώτα διενεργηθεί στατοκινητικός έλεγχος.