Ινομυαλγία
Η Ινομυαλγία η καλύτερα ινομυαλγικό σύνδρομο είναι μια πάθηση που συναντάται εις το 1-4% του πληθυσμού. Επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες ηλικίας μεταξύ 25-45 ετών και οι οποίες συνήθως έχουν ίδιον την ευαίσθητη και αγχώδη προσωπικότητα. Αποτελεί πάθηση του μυοσκελετικού συστήματος χαρακτηριζόμενη από χρόνιο εξωαρθρικό πόνο και από την παρουσία συγκεκριμένων επώδυνων σημείων (από 11-24) των tender points (εικόνα).
Οι μύες που επηρεάζονται ευρίσκονται σε μια αυξημένη μυϊκή τάση και δημιουργούν πόνο, δυσκαμψία και κόπωση. Οι πόνοι επιδεινώνονται από το κρύο, την κούραση και συγκινησιακούς παράγοντες. Η FMS επίσης μπορεί να συνοδευτεί από διαταραχές του ύπνου (ξύπνημα τις πρώτες πρωινές ώρες), έντονη κόπωση ήδη από το πρωινό ξύπνημα, παραισθήσεις, δυσκαμψία μυών συνδέσμων και τενόντων (δηλαδή των συνδετικών ιστών του σώματος),ευερέθιστο έντερο, κατάθλιψη, ημικρανία και συχνά κάποια οζίδια στην περιοχή των tender points. Από την στιγμή που θα παρουσιαστεί η παθολογική αυτή εικόνα λόγο των πολλαπλών διαφορετικών συμπτωμάτων ο ασθενής τρέχει συνήθως σε γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων για πολλά χρόνια λαμβάνοντας πολυπληθείς διαγνώσεις και θεραπείες. Διαστήματα που πονάει εναλλάσσονται με διαστήματα ύφεσης και που έχουν να κάνουν κυρίως με την φυσική ιστορία της πάθησης δηλαδή με περιόδους stress η καιρικές μεταβολές.
ΤΑ ΑΙΤΙΑ
Τα αίτια που προκαλούν την Ινομυαλγία δεν είναι γνωστά .Θεωρείται ότι υπάρχει μια γεννητική προδιάθεση και στην οποία ένα τραύμα φυσικό η ψυχικό, ακόμα και φαινομενικά μη αξιολογούμενο ως σημαντικό όπως χειρουργείο η και ίωση, μπορεί να προκαλέσει την έναρξη της. Τα συμπτώματα παρουσιάζονται εξαιτίας μιας υπερδραστηριοποίησης του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος κυρίως του Συμπαθητικού λόγω της μειωμένης παρουσίας μιας ορμόνης της σεροτονίνης η οποία παράγεται από το ίδιο μας το σώμα (Η γυμναστική και το ηλιακό φως αυξάνουν την παραγωγή της). Αυτή η υπερδραστηριότητα προκαλεί μείωση της αιμάτωσης των μυών και κάποιων περιοχών του εγκεφάλου. Αυτό προκαλεί μεταξύ των άλλων υποχώρηση της αιδούς εμφάνισης του πόνου. Υπενθυμίζουμε ότι οι ασθενείς που πάσχουν από ινομυαλγία είναι άτομα που αναφέρουν συχνά ότι κρυώνουν, κυρίως εις τα χέρια και τα πόδια. Ο κλασσικός ρευματολογικός έλεγχος είναι αρνητικός. Τα συνήθη σημεία τα οποία είναι συνδεδεμένα με την ινομυαλγία είναι η βάση της κεφαλής , το επίπεδο Α5-Α7 του αυχένα, το μέσο του άνω ορίου του τραπεζοειδούς, η γωνία η/και η άνω επιφάνεια της ωμοπλάτης (υπερκανθιος μυς ), ο επικόνδυλος, το άνω τεταρτημόριο του γλουτού, η οπίσθια επιφάνεια του μείζονος τροχαντήρα και η έσω επιφάνεια του γόνατος.
Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία είναι συνήθως σύνθετη και ο ασθενής πρέπει να παρακολουθείται από κοντά κυρίως λόγο της πολλαπλότητας των συμπτωμάτων. Ο ασθενής προσέρχεται με μειωμένη εμπιστοσύνη στον γιατρό μετά από χρόνια που ταλαιπωρείται οπότε πρώτα από όλα πρέπει να τον διαβεβαιώσουμε για την καλοήθεια της παθήσεως του. Η κλασσική αντιμετώπιση πρέπει να οδηγηθεί προς τρεις κατευθύνσεις. Φαρμακολογική , φυσιοθεραπευτική και ψυχολογική. Πρώτα από όλα πρέπει να αυξηθούν τα επίπεδα σεροτονίνης (πιθανώς με SSRI), να χορηγηθούν μυοχαλαρωτικά, παυσίπονα και βελτιωτικά της κυκλοφορίας. Συνιστάται επίσης η αποφυγή του καπνίσματος, μια ισορροπημένη δίαιτα που περιέχει τροφές πλούσιες σε σεροτονίνη , αρκετό νερό ,μείωση του οινοπνεύματος ,του καφέ και άσκηση στο ύπαιθρο. Θεραπείες όπως το bio-feedback και οι τοπικές εγχύσεις συνιστώνται. Μέθοδοι όπως το yoga, η προσευχή, ο διαλογισμός τεχνικές μυϊκών τάσεων- διατάσεων και τεχνικές συμπεριφοράς συμβουλεύονται σε όλους.
Γι’ αυτήν την περίπτωση εμείς προτείνομαι την ΟΞΥΓΟΝΟ-ΟΖΟΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, μέθοδο η οποία έχει την δυνατότητα λόγο των πολλαπλών οδών χορηγήσεως του όζοντος να μπορεί να συνδυάσει βελτίωση της κυκλοφορίας, αναλγητική και ανοσορυθμιστική δράση.
Η άλλη μέθοδος που εφαρμόζουμε για τούς ποιο ταλαιπωρημένους ασθενείς είναι η γνωστή Ozonaim τεχνική. Αν και διαρκεί περισσότερο σαν θεραπεία διότι την αντιμετωπίζουμε σημείο –σημείο είναι λίαν αποτελεσματική. Βασίζεται στο γεγονός ότι τα 5/4 των tender points βρίσκονται σε τένοντες και συνδέσμους και τα λιγότερα σε μύες. Ένας ασθενής ο όποιος παρατηρεί επίσκεψη–επίσκεψη να βελτιώνεται ταχύτατα έστω και εάν αυτό αφορά λίγα σημεία κάθε φορά αποκτά αυτοπεποίθηση και ελπίδα που του δίνει χαρά ηρεμία και την δυνατότητα να κοιμηθεί βαθειά και επιτέλους να παραχθεί ξανά η πολυπόθητη αυξητική ορμόνη η όποια διορθώνει τα κατεστραμμένα της ημέρας.
Καμία όμως θεραπεία δεν μπορεί να διατηρήσει τα αποτελέσματα της για πάντα εάν και ο ασθενής δεν συνεισφέρει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής του μειώνοντας όλους τους στρεσσογόνους παράγοντες και να κοιμάται περισσότερο.
Επισημαίνουμε τις διαφορές μεταξύ μυοπεριτοναικού πόνου και ινομυαλγίας ώστε να μην συγχέονται.
ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ
Συναντάται κυρίως στις γυναίκες και είναι πάθηση σχετικώς σπάνια. Χαρακτηρίζεται από τα γνωστά και καθορισμένα 11-13 tender points . Ο πόνος είναι διάχυτος και διαρκεί (περισσότερο από τρεις μήνες).Άλλα χαρακτηριστικά είναι οι διαταραχές στον ύπνο, ο επηρεασμός από τις καιρικές συνθήκες, η γενική δυσκαμψία και μυϊκή αδυναμία και ότι η αντιμετώπιση της απαιτεί συνεργάτες πολλών ειδικοτήτων.
ΜΥΟΠΕΡΙΤΟΝΑΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ
Συναντάται το ίδιο σχεδόν συχνά και στα δυο φύλα και είναι πολύ συχνή πάθηση. Χαρακτηρίζεται από τα μυοπεριτοναικά trigger points σε αριθμό που μεταβάλλεται ανάλογα τους μύες που πάσχουν. Ο τύπος του πόνου εξαρτάται σε ποιότητα και έκταση από την θέση του TP. Εάν δεν αντιμετωπιστεί γίνεται χρόνιο και δημιουργεί η ενεργοποιεί trigger points.Σπανίως επηρεάζει τον ύπνο ενώ συνήθης και παρουσιάζει επιδείνωση με τις καιρικές συνθήκες. Η δυσκαμψία περιορίζεται εις τους μύες που πάσχουν ενώ σπάνια παρατηρείται μυϊκή κόπωση. Ο λειτουργικός περιορισμός έχει να κάνει με τους μύες που πάσχουν. O ερεθισμός του TP συχνά προκαλεί μυϊκό σπασμό και η θεραπεία έχει να κάνει με την απενεργοποίηση του trigger point.
Να θυμάστε πάντα ότι η επιτυχία μιας θεραπείας εξαρτάται
1) Από την σωστή διάγνωση-γνώση και κατόπιν από την κατάλληλη τεχνική αντιμετώπισης του γιατρού σας.
2) Από την ισορροπημένη διατροφή.
3) Από την ορμονική σας κατάσταση.
4) Από τον τρόπο ζωής σας.
Η συνεργασία γιατρού–ασθενούς είναι το μυστικό.