Κεφαλαλγία – Αυχεναλγία

Μπορεί να εμφανιστεί σαν κοινός πονοκέφαλος, σφίξιμο στο κεφάλι, αίσθηση βάρους, τάσεως , πίεσης, παλμού κ.λπ. Η έναρξη μπορεί να είναι σταδιακή η αιφνίδια η διάρκεια σύντομη η μεγάλη και να επηρεάζει τμήμα η ολόκληρο το κεφάλι. Ο πόνος μπορεί να συνδυαστεί με ερυθρότητα στο πρόσωπο, εμετό, ναυτία, ζάλη. Θεωρείται η ποιο συχνή νευρολογική πάθηση των βιομηχανικών χωρών.

ΑΙΤΙΑ

Η κεφαλαλγία διακρίνεται σε δευτεροπαθή και προκαλείται από κακώσεις της κεφαλής ,όγκους, παθήσεις των αγγείων του εγκεφάλου, αρτηριακή υπέρταση, ιγμορίτιδα, φλεγμονές η ποιο απλά stress, αϋπνία, δίαιτα, καπνό, τρόφιμα (σοκολάτα, οστρακοειδή) η ποτά όπως το αλκοόλ και ο καφές και την πρωτοπαθή (την ημικρανία και τη κεφαλαλγία τάσεως η μυογενή).

Η κεφαλαλγία τάσεως που μας ενδιαφέρει παρουσιάζεται συνήθως σαν πόνος συνεχής σε συνδυασμό με αυχεναλγία και εμφανίζεται μετά στρες και υπερεργασία, άγχος, λανθασμένες θέσεις της σπ. στήλης η/και ανεπαρκή σύγκληση των οδόντων.

Στην αντιμετώπιση περιλαμβάνονται η φαρμ. αγωγή (με προσωρινά αποτελέσματα), η φυσικοθεραπεία (με σκοπό την κατά το δυνατον αποκατάσταση της φυσιολογικής αυχενικής λόρδωσης και την λύση των μυϊκών σπασμών), το Bio-feedback, η ψυχολογική υποστήριξη και καποιες περισσοτερο επεμβατικές λυσεις.

ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ & ΑΥΧΕΝΑΣ

Εάν ρωτήσουμε κάποιον ο οποίος υποφέρει από χρόνιο πονοκέφαλο (οποιοδήποτε είδος πονοκεφάλου) αναπόφευκτα θα πει ότι είτε πριν, είτε κατά τη διάρκεια, είτε μετά τον πονοκέφαλο αισθάνθηκαν πόνο στον αυχένα. Αυτό γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόβλημα με του συνδέσμους του αυχένα και αναφερόμενο πόνο στο κεφάλι. Η ΟΖΟΝΑΙΜ τεχνικη μας εξαλείφει τα trigger points που προκαλουν τον πονοκέφαλο ενώ ταυτοχρονως ενεργοποιει του συνδέσμους για μακροχρονια αποκατασταση. Πολύς κόσμος ρωτάει εάν οι αλλεργίες και τα ορμονικά προβλήματα μπορούν επίσης να προκαλέσουν πονοκεφάλους. Αυτά σε αρκετές περιπτώσεις μπορούν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο, αλλά όταν ο αυχένας αντιμετωπιστεί είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να έχει πονοκεφάλους λόγω αλλεργιών ή ορμονικών προβλημάτων. Και εάν οι πονοκέφαλοι υποτροπιάσουν αυτοί είναι λιγότερο έντονοι και πιο σπάνιοι. Για να εξαφανιστεί τελείως ο πονοκέφαλος σε αυτή την περίπτωση ένα τεστ αλλεργίας στις τροφές και μια ορμονική εξέταση θα βοηθήσουν. Συχνά το να αποφεύγουμε ορισμένα τρόφιμα όπως και η χορήγηση στον ασθενή κάποιων συμπληρωμάτων διατροφής (όπως τα Ω3 λιπαρά και φυσικά υποκατάστατα ορμονών) θα βοηθήσουν σημαντικά για το υπόλοιπο πρόβλημα του πονοκεφάλου.

ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν ότι ο πονοκέφαλος τους ξεκινά από τη βάση του αυχένα ανέρχεται προς τα πάνω και φθάνει έως πίσω από τα μάτια, στα βρεγματικά αλλά και μέσα στο κεφάλι. Οι πάσχοντες από ημικρανία γνωρίζουν ότι ο πόνος σε μια μεριά της βάσης του αυχένα μπορεί να είναι η αρχή μιας ημικρανίας. Αυτή είναι μια σημαντική ένδειξη η οποία δείχνει ότι η αιτιολογία της αυχεναλγίας είναι ο αυχένας ο οποίος παράγει αναφερόμενο πόνο. Από εργασίες του Hackett και της Travell περιγράφονται ποιοι σύνδεσμοι και ποιοι μύες από τον αυχένα τους προκαλούν. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί έτσι ξέρουμε ότι η αιτία ενός πόνου που επεκτείνεται από τον αυχένα στο χέρι δεν είναι πάντα ο εγκλωβισμός ενός νεύρου στον αυχένα όπως έχουμε συνηθίσει να πιστεύουμε, αλλά και ένας αδύνατος σύνδεσμός ή ένας μυς στον αυχένα. Ο πιο κοινός λόγος για μια αίσθηση αιμωδιών ή μικροτσιμπιμάτων στο χέρι δεν είναι ένα πιεσμένο νεύρο αλλά η χαλαρότητα των συνδέσμων στον αυχένα ή η τάση των μυών. Για να εντοπίσουμε ακριβώς την αιτία ενός πόνου στον αυχένα ή στο κεφάλι έχουμε ανάγκη μόνο του αντίχειρος μας, οποίος θα ψάξει. Οι εργαστηριακές εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες αξονικές ή μαγνητικές δεν μπορούν πάντα να εντοπίσουν την αιτία του πόνου και κάποιες φορές οδηγούν σε λάθος δρόμο τον ιατρό. Η ΟΖΟΝΑΙΜ τεχνικη μας είναι η θεραπεία επιλογής.

Οι περιοχές που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με την ozonaim καθορίζονται πιέζοντας τον αυχένα και το κεφάλι. Η ακρίβεια της διάγνωσης του πραγματικού πόνου βρίσκεται εάν αυτός αναπαραχθεί και προκληθεί πιέζοντας ο ιατρός στο σωστό σημείο. Αυτό επιβεβαιώνει και εμπνέει εμπιστοσύνη και στον ασθενή και στον ιατρό για τον εντοπισμό του σωστού σημείου.

Οι τυπικές δομές οι οποίες πάσχουν είναι οι αυχενικοί σπονδυλικοί σύνδεσμοι, οι οποίοι είναι και ο στόχος της θεραπείας μας. Τυπικές περιοχές είναι η βάση του ηνίου, οι αυχενικοί σπονδυλικοί σύνδεσμοι, η ωμοπλάτη, ο τραπεζοειδής μυς και σημεία του ανελκτήρα της ωμοπλάτης. Η άμεση λύση του πόνου βεβαιώνει επιπλέον την ορθότητα της διάγνωσής μας. Το ποσοστό της επιτυχίας η οποία υπάρχει εάν η διάγνωση και η αντιμετώπιση είναι σωστή υπερβαίνει το 90% ανεξαρτήτως από τον τύπο του πονοκεφάλου. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους το ποσοστό θεραπείας για τον πονοκέφαλο δεν υπερβαίνει αυτό το ποσοστό. Ο μυικός σπασμός που προκαλεί τον πονοκέφαλο υπάρχει σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού κυρίως των ενηλίκων με τις γυναίκες να υποφέρουν τρεις φορές περισσότερο από τους άνδρες. Ο πόνος ή το σφίξιμο είναι τυπικά και από τις δυο μεριές και ξεκινά από τη βάση του κρανίου ή πλάγιο-μετωπιαία στο κεφάλι. Αυτό συμβαίνει επειδή λόγω της θέσης του το κεφάλι υφίστανται κάθε μέρα όλη την πίεση και το στρες. Η θεραπεία μας ελέγχει τον πόνο από τον μυικό σπασμό στο κεφάλι και στον αυχένα. Εν τούτοις δεν μπορεί να υπερνικήσει την κακή στάση ή την κακή διατροφή και τις καθημερινές συνήθειες. Δεν αποτελεί υποστήριγμα το οποίο υπερνικά το στρες ή αλλάζει την προσωπικότητά μας.

Μάθετε να διασκεδάζετε ξανά. Περπατήστε, διαβάστε ένα βιβλίο, προσευχηθείτε, αθληθείτε, ερωτευτείτε. Μέρος της θεραπείας για την αντιμετώπιση των σχετικών με το στρες πονοκεφάλων μπορεί να είναι η κατάλληλη ξεκούραση, η σωστή δίαιτα, η γιόγκα, ο διαλογισμός και οι σωστές θεραπείες μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η δική μας.

Να θυμάστε πάντα ότι η επιτυχία μιας θεραπείας εξαρτάται

1) Από την σωστή διάγνωση-γνώση και κατόπιν από την κατάλληλη τεχνική αντιμετώπισης του γιατρού σας.

2) Από την ισορροπημένη διατροφή.

3) Από την ορμονική σας κατάσταση.

4) Από τον τρόπο ζωής σας.

Η συνεργασία γιατρού–ασθενούς είναι το μυστικό.