Συμφήσεις μετά το χειρουργείο

ΑΡΑΧΝΟΕΙΔΙΤΙΣ, ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΙΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΥΣΕΙΣ

H αραχνοειδίτιδα θεωρείται μια νευροπαθητική πάθηση προκαλούμενη από φλεγμονή στην αραχνοειδή μεμβράνη (η όποια καλύπτει και προστατεύει τα νευρά του κεντρικού νευρικού συστήματος συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού). Η αραχνοειδής μεμβράνη φλεγμαίνει σαν απάντηση σε χημικά, αίμα, στεροειδή, μολύνσεις από μικρόβια και ιούς όταν τραυματίζεται η σπ. στήλη, όταν πιέζονται χρονίως τα νεύρα η σαν επιπλοκή χειρουργικής η άλλης επεμβατικής διαδικασίας (όπως η επισκληρίδιος αναισθησία) στην σπ. στήλη. Το αίμα το όποιο ξεφεύγει από τον τραυματισμό αυτό θεωρείται η αίτια του ερεθισμού του νευρικού συστήματος και το έναυσμα για την δημιουργία εκδορών και συμφύσεων οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν συγκόλληση των νευρικών ιστών μεταξύ τους.

Η Αραχνοειδίτιδα διαγιγνώσκεται χαρακτηριστικά σε άτομα τα οποία έχουν υποβληθεί σε χειρουργείο της οσφύος και συνεχίζουν να υποφέρουν από σοβαρό πόνο στη μέση ο οποίος επεκτείνεται στα κάτω άκρα. Ο πόνος συνοδεύεται από κάψιμο, παραισθησία, αιμωδία και έντονη ενόχληση. Αυτός ο πόνος συνήθως δεν βελτιώνεται με την λήψη παυσίπονων η/και μυοχαλαρωτικών. Ο όρος αραχνοειδιτις τις περισσότερες φορές είναι ανακριβής επειδή ο ασθενής δεν παρουσιάζει κανένα σημείο φλεγμονής (σημειώνουμε ξανά ότι η αραχνοειδιτιδα δίνει θορυβώδη ενοχλήματα) και το μόνο που εμφανίζεται είναι συμφύσεις στην μαγνητική, οι οποίες όμως δεν αποτελούν την αιτία του προβλήματος. Είναι κοινή τακτική για όποιον έχει καυσαλγίες στα πόδια να κάνει για διαγνωστικούς λόγους αξονική ή μαγνητική τομογραφία με σκοπό να βοηθηθεί η διάγνωση (εναποθέτοντας λανθασμένα την εξέταση του ασθενούς σε μια εργαστηριακή μέθοδο).

Οι συμφύσεις πιέζουν το νεύρο;

Το λογικότερο συμπέρασμα είναι ότι η χειρουργική επέμβαση δεν έλυσε το πρόβλημα του πόνου στη μέση και στα πόδια αφού τα συμπτώματα παραμένουν σχεδόν αναλλοίωτα . Άρα και οι συμφύσεις που φαίνονται στη μαγνητική δεν έχουν καμία σχέση με την αιτία του πόνου του ασθενούς. Εάν αποτύχει το χειρουργείο η έγχυση στην σπ. Στήλη και ο ασθενής δεν ανακουφιστεί θα πρέπει πράγματι να αναλογιστούμε μήπως το πρόβλημα δεν είναι η κήλη δίσκου αυτή καθεαυτή αλλά ο οσφυϊκός πόνος με επέκταση στα κάτω άκρα οφείλεται σε ανεπάρκεια – χαλαρότητα των ιερολαγωνίων συνδέσμων. Ο πόνος στα κάτω άκρα μπορεί να προέλθει επίσης από την αδυναμία των συνδέσμων ilio lumbar, sacro spinos, sacro tumberoses, και τους συνδέσμους των ισχίων όπως έχουμε αναφέρει και σε αλλά κεφάλαια του πονήματος μας.

Οι ασθενείς που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν ανάγκη αποκατάστασης των συνδέσμων για την ανακούφιση του πόνου τους πριν υποστούν νέες υποσκληριδίους εγχύσεις κορτικοστεροειδών, νέα χειρουργεία, νευροδιαβιβαστές και άλλες επεμβατικές θεραπείες οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν οριακά.

Εμείς πιστεύουμε ότι η διάγνωση της αραχνοειδίτιδας και η ευαισθησία του να δημιουργεί συμφύσεις τίθενται πολύ συχνά σε κάθε ένα ο οποίος πάσχει από μετεγχειρητική οσφυοισχιαλγία και δεν μπορεί να εδραιωθεί μια άλλη αιτιολογία και μας απομακρύνει από την λύση της κάθε πιθανής συνδεσμική βλάβης.

Και σε αυτήν την περίπτωση η Ozonaim τεχνική μας η οποία αποτελεί μέθοδο επιλογής για την αποκατάσταση και των συνδέσμων μπορεί να εξαλείψει τον πόνο.

Να θυμάστε πάντα ότι η επιτυχία μιας θεραπείας εξαρτάται

1) Από την σωστή διάγνωση-γνώση και κατόπιν από την κατάλληλη τεχνική αντιμετώπισης του γιατρού σας.

2) Από την ισορροπημένη διατροφή.

3) Από την ορμονική σας κατάσταση.

4) Από τον τρόπο ζωής σας.

Η συνεργασία γιατρού–ασθενούς είναι το μυστικό.