Ώμος
ΠΕΡΙΑΡΘΡΙΤΙΣ ΩΜΟΥ
Με αυτό τον όρο παλιότερα εννοούσαν την φλεγμονή και τον πόνο γύρω από την άρθρωση του ώμου . Σήμερα κυρίως μετά την έλευση της μαγνητικής τομογραφίας είναι γνωστή ακριβώς η δομή η οποία έχει βλαφτεί και η οποία μπορεί να έχει υποστεί οξεία, χρόνια φλεγμονή έως την μερική η πλήρη ρήξη στοιχείων της άρθρωσης.
Αιτίες μπορεί να αποτελέσουν οι πολλαπλοί μικροτραυματισμοί, υπερβολική διάταση, τραύματα άμεσα η έμμεσα και τριβή μεταξύ τενόντων και του τόξου το όποιο τους περιβάλλει. Αυτά μπορούν να συμβούν λόγω λανθασμένης τεχνικής σε προπόνηση, λόγω του τύπου της χειρονακτικής εργασίας που εκτελείται, από πτώση, άμεση πλήξη η τέλος από αρθρίτιδα η οποία δημιουργεί οστεόφυτα εις το ακρώμιο. Τα συμπτώματα αρχικά είναι ο πόνος εις την περιοχή κατά την στροφή και την απαγωγή του ώμου. Κατόπιν ο πόνος επιδεινώνεται και δημιουργείται και με τις ποιο μικρές κινήσεις οπότε ο ασθενής τις περιορίζει μέχρι σχεδόν την ακινησία. Αυτό διαρκέσει τότε δημιουργείται ο παγωμένος ώμος.
ΓΙΑΤΙ Ozonaim;
Η ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΩΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Η βέλτιστη προσέγγιση είναι η ταχεία αναγνώριση της πάθησης και η συντηρητική αντιμετώπισή της.
Γενικά
Ο ώμος είναι μία μυοεξαρτώμενη άρθρωση κατασκευασμένη ώστε να επιτελεί πλήρεις κινήσεις. Ο ώμος όταν κάνουμε απαγωγή και εξωτερική στροφή είναι περισσότερο ευπαθής σε τραυματισμούς και οφείλονται στην έλλειψη οστικής ή συνδεσμικής σταθερότητας αυτής της θέσεως. Άνθρωποι οι οποίοι συχνά απάγουν και στρίβουν εξωτερικά τους ώμους τους, όπως αθλητές, κολυμβητές, γυμναστές κ.λπ. προκαλούν τραυματισμούς ,διατάσεις η ακόμα και ρήξεις των μυών του στροφικού πετάλου ,των τενόντων η/και των συνδέσμων με αποτέλεσμα αστάθεια, υπερβολική τριβή ,μυϊκό σπασμό εξισορρόπησης, πόνο και γενικώς προδιάθεση σε χρόνια προβλήματα του ώμου. Να θυμόμαστε ότι αυτή η διαδικασία είναι μέρος της καθημερινότητας και ότι κάθε δραστηριότητα η οποία φέρει το χέρι μακριά από το σώμα επιφέρει και κάποια μικρή απαγωγή και στροφή του ώμου. Ένας ώμος ο οποίος τρίβεται και αναπηδά είναι άρθρωση ασταθής και θεωρείται πάντα σημάδι αδυναμίας της άρθρωσης και αυτή η διάγνωση μπορεί να επιβεβαιωθεί όταν φέρουμε τον ώμο στην θέση της απαγωγής και της έξω στροφής και σπρώξουμε το χέρι προς τα πίσω. Στην περίπτωση αυτή το θετικό σημείο ‘‘τρόμου’’ θα εμφανιστεί στο πρόσωπο του ασθενή. Ο ασθενής φοβάται την κίνηση αυτή.
Η αντιμετώπιση
Πρωταρχικός σκοπός είναι οι ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών του στροφικού πετάλου και ιδιαίτερα του υπερακανθίου μυός, ο οποίος είναι ο κύριος υπεύθυνος για την εξωτερική στροφή του ώμου. Κατόπιν πρέπει να ισχυροποιηθούν ΜΕ ΕΓΧΥΣΗ οι σύνδεσμοι και ο αρθρικός θύλακος του ώμου, οι οποίοι συγκρατούν το βραχιόνιο στη θέση του και οι οποίοι σε αυτή την περίπτωση είναι εκφυλισμένοι και χαλαρωμένοι.
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΥΠΑΚΡΩΜΙΑΚΗΣ ΠΡΟΣΤΡΙΒΗΣ
Ονομάζουμε την σύνθλιψη του τένοντος του στροφικού πετάλου ανάμεσα στην κεφαλή του βραχιονίου (κάτω) στον οποίο καθηλώνεται και στο ακρώμιο (από πάνω) όταν το χέρι σηκώνεται προς το κεφάλι. Αυτό συμβαίνει επειδή ο χώρος στενεύει κυρίως όπως στην περίπτωση που οι μύες του στροφικού πετάλου αποδυναμώνονται και η κεφαλή του βραχιονίου φεύγει από τη θέση της ή όταν οστικές άκανθες ή συσσώρευση ασβεστίου στενεύουν τον χώρο. Πρόσκρουση επίσης συμβαίνει όταν το περιεχόμενο του υπακρωμιακού χώρου αυξάνεται σε μέγεθος το οποίο συμβαίνει πολύ συχνά εξαιτίας οιδήματος του τένοντα ή του στροφικού πετάλου, τα οποία πονούν πολύ όταν πιέζονται ανάμεσα στην κεφαλή του βραχιονίου και του ακρωμίου. Η μαγνητική τομογραφία αποτελεί ένα μέσο το οποίο συνηθίζεται να χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό της βλάβης, πλην όμως πιστεύουμε ότι η κλινική εξέταση από τον ιατρό είναι περισσότερο αξιόπιστη.
Η συνήθης αντιμετώπιση της τενοντίτιδας του υπερακανθίου και του συνδρόμου υπακρωμιακής προστριβής συνήθως περιλαμβάνει ανάπαυση, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, φυσιοθεραπεία και εγχύσεις κορτιζόνης στον υπακρωμιακό χώρο. Επειδή η ένεση κορτιζόνης έχει πολύ ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μπορεί να ελαττώσει το οίδημα του τένοντα και του θυλάκου ανακουφίζοντας τα συμπτώματα. Αυτή η αντιμετώπιση μπορεί προσωρινά να βοηθήσει αλλά δεδομένου ότι η ελλοχεύουσα αιτία δεν έχει αντιμετωπιστεί η επιστροφή του προβλήματος θεωρείται αναπόφευκτη. Εάν ο τένοντας συνεχίζει να εκφυλίζεται λόγω του προβλήματος του στροφικού πετάλου το οποίο δεν λύθηκε, η επαναφορά του πόνου θεωρείται δεδομένη.
Καλύτερη μέθοδο εμείς θεωρούμε την Ozonaim τεχνική μας δηλ εγχύσεις τοπικού αναισθητικού, όζοντος η/και ομοιοπαθητικών σκευασμάτων και όζοντος στα σημεία της βλάβης, λύσεως των trigger points και αποκατάσταση του εκφυλισμένου χόνδρου. Οι ενέσεις αυτές σε συνδυασμό με την σταδιακή ενδυνάμωση των μυών του στροφικού πετάλου δημιουργούν εξαιρετικό περιβάλλον για πλήρη αποκατάσταση και σε αυτή την περίπτωση η πιθανότητα αποφυγής του χειρουργείου είναι εξαιρετικά υψηλή.
Εάν η χαλάρωση του στροφικού πετάλου είναι σημαντική ή/και η ρήξη του τένοντος πλήρης δημιουργείται μια μεγάλη αδυναμία στον ώμο και ανάγκη για χειρουργική αντιμετώπιση. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση η μέθοδος μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένα μετεγχειριτικό όπλο με σκοπό την ενδυνάμωση των ιστών και τη ποιοτική αποκατάσταση.
Ο ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΩΜΟΣ Η ΣΥΜΦΥΤΙΚΗ ΘΥΛΑΚΙΤΙΔΑ (frozen shoulder)
Ο παγωμένος όμως μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί με θετικά αποτελέσματα, αλλά για τη θεραπεία απαιτείται μια ποιο μακρά περίοδος χρόνου οπότε επιβάλλεται ο προγραμματισμός μιας πιο έξυπνης διαχείρισης των συναντήσεων του ασθενούς με τον γιατρό. Και αυτό γιατί εάν η άρθρωση δεν κινείται στις πλήρεις δυνατότητες της κάθε μέρα δημιουργούνται ινώσεις στο εσωτερικό της.
Στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του παγωμένου ώμου είναι η φυσιοθεραπεία η οποία μπορεί να περιλαμβάνει στοχευμένη μυοπεριτοναική διάταση, μασάζ, laser, υπέρηχα κ.λπ. Εάν αυτό δεν ανακουφίζει το πρόβλημα η δυσκαμψία μπορεί να λυθεί πιθανώς ενίοντας εντός και γύρω από τον ώμο με φυσιολογικό ορό και αναισθητικό η εφαρμόζοντας οζονοθεραπεία , μεσοθεραπεία η και έγχυση συνδυασμού φαρμάκων κλασικών η ομοιοπαθητικών εις τα trigger points (μυοπεριτοναικό άλγος) η τελικά την Ozonaim τεχνική μας (αφού η αρχική αιτία είναι η αδυναμία του υπερακανθίου οι εγχύσεις μας δυναμώνουν τους στροφείς δίνοντας σταθερότητα σ’ αυτό ). Ο παγωμένος ώμος μπορεί έτσι να κινητοποιηθεί ομαλά και πολύ συχνά να επανέλθει στην αρχική του πλήρη κίνηση. Εάν υπάρχει ρήξη των στροφέων η χειρουργική μέθοδος αρθροσκοπικά πιθανόν να θεωρηθεί αναγκαία από τον θεράποντα. Για τον παγωμένο ώμο εκτός από τα προαναφερθέντα σημαντικό μέρος λαμβάνει η κατάλληλη κινητοποίηση ενεργητική και παθητική του ώμου θυμίζοντας ότι οι διατάσεις θα πρέπει να ακολουθούνται πάντα και στο σπίτι του.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
Σε κάποιες περιπτώσεις τα αποτελέσματα είναι άμεσα και κάποιες άλλες χρειάζονται περισσότερες επισκέψεις τα δε αποτελέσματα είναι ορατά και ακτινογραφικά.
Να θυμάστε πάντα ότι η επιτυχία μιας θεραπείας εξαρτάται
1) Από την σωστή διάγνωση-γνώση και κατόπιν από την κατάλληλη τεχνική αντιμετώπισης του γιατρού σας.
2) Από την ισορροπημένη διατροφή.
3) Από την ορμονική σας κατάσταση.
4) Από τον τρόπο ζωής σας.
Η συνεργασία γιατρού–ασθενούς είναι το μυστικό.