Προλοθεραπεία

Η προλοθεραπεία είναι μια ιατρική πράξη η οποία συνίσταται εις την έγχυση αναβολικών παραγόντων όπως η δεξτρόζη υπό μορφή μίγματος με τοπικό αναισθητικό. Οι εγχύσεις στοχεύουν εις τους τένοντες κυρίως εις το σημείο της επαφής τους με τις αρθρώσεις και τα οστά. Επιπλέον σκευάσματα προτείνονται για καλύτερα αποτελέσματα και περιλαμβάνουν το P2G (phenol-glycerine-glucose), sodium morrhuate (cod liver oil extract) και τμήμα από το αίμα του ιδίου του ασθενούς (platelet enriched plasma).

Ο σκοπός της προλοθεραπείας είναι να ενεργοποιήσει την δημιουργία και την εναπόθεση κολλαγόνου. Αυτή η υπόθεση φαίνεται να επιβεβαιώνεται από την υπάρχουσα βιβλιογραφία.Ο πρώτος που ασχολήθηκε επισταμένως με την μέθοδο φαίνεται ότι ήταν ο γενικός χειρουργός George Hackett, MD ο οποίος ανακάλυψε τυχαία ότι εγχύσεις που έγιναν στο σημείο που ενώνεται ο τένοντας με το οστό είχαν σαν αποτέλεσμα έντονο πολλαπλασιασμό νέου ιστού σε αυτήν την περιοχή. Εργάστηκε πάνω σε αυτό το εύρημα όλη την υπόλοιπη ζωή του δημιουργώντας μια νέα θεραπευτική μέθοδο και εκδίδοντας το 1956 ένα εγχειρίδιο πάνω σε αυτήν με τον τίτλο “Ligament and Tendon Relaxation Treated by Prolotherapy”. Αντιμετώπισε 543 ασθενείς με χαμηλή οσφυαλγία και επιτυχία 82% και για διάστημα άνω των 12 ετών. Επόμενες μελέτες συμπεριέλαβαν παθήσεις όπως οστεοαρθρίτιδα γονάτων, μικρότερες αρθρώσεις άνω και κάτω
ακρών, ινομυαλγία, πόνο εις την βουβωνική χώρα και την χρόνια οσφυαλγία.
Σε πειραματόζωα η προλοθεραπεία φαίνεται ότι αύξανε τους δείκτες της φλεγμονής. Το υπέρτονο διάλυμα δεξτρόζης μπορεί να προκαλέσει αύξηση των αυξητικών παραγώντων σε διαφορικούς τύπους ανθρωπίνων κυττάρων.
Επιπροσθέτως ένα υπέρτονο περιβάλλον έχει ως αποτέλεσμα ένα αυξημένο DNAencoding growth factors.

Μελέτες με θετικά αποτελέσματα έχουν δημοσιευτεί για την αποτελεσματικότητα
της προλοθεραπείας για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας των γονάτων.
Νομίζω ότι ένα ευχαριστώ πρέπει να αποδοθεί εις τον Ross Hauser MD για την
προσπάθειά του να διαδοθεί η μέθοδος της προλοθεραπείας και να γίνει προσιτή εις όλον το κόσμο με φιλμ (youtube) εργασίες και βιβλία.